Technikai feltételek

Pályázni az eredeti képről készült korrigált**, az eredeti képpontok számának legfeljebb 40%-ával vágott, rövidebbik oldalán legalább 2000 pixeles, hosszabbik oldalán legfeljebb 6000 pixeles jpg képállománnyal lehet, magas minőséggel elmentve (A képtömörítési minőség 90-100% legyen.), de legfeljebb 10 Mbyte méretben. Az A, B, C és D kategóriákban azonban az eredeti képet csak olyan mértékben szabad vágni, hogy a vágott állomány interpolálatlan mérete legalább 6 megapixel maradjon. A képarányok tekintetében nincs megkötés, de a pályázók törekedjenek a szabványos, vagy ahhoz közeli oldalarányok használatára (3:2, 4:3, 16:9, 1:1, 1:2).

A digitálisan készített felvételt és annak a kidolgozás során korrigált tiff, valamint pályázati jpg állományát egységes fájlnévvel kell ellátni (célszerűen már a pályázati kép kidolgozása előtt és úgy megőrizni). A fájlnév formája tetszőleges, de szerepelni kell benne a kategória betűjelének és a szerző regisztrációs számának, viszont nem szerepelhet benne a szerző neve, valamint szóköz, ékezet és speciális karakter. Feltöltéskor meg kell adni a pályázati kép címét.

Az eContest pályázati rendszer a kép (IPTC és EXIF) metaadatait a kép feltöltése során ellenőrzi. Ezért azok a fotósok, aki a képeiknél ezeket a metaadatokat kitöltik, mentesülnek a kép címe és a leírás begépelésétől. További szerkesztésükre az adott helyen lehetőség van.

**A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével sRGB színprofilban kell elkészíteni.(Az sRGB a digitális gépek alapvető színprofilja.) A korrekció a teljes képre vonatkozó következő kis mértékű, természethű digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation), mélyárnyék/csúcsfény (shadows/highlights) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast). Megengedett a fekete-fehér átalakítás és a képoldalak felcserélése. Megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák: a fényérzékelőre tapadt por, a vízhatlan tok dóm- vagy síkablakára tapadt szennyeződés hagyta nyom, valamint az esetleges, csekély számban becsillanó lebegő szemcsék eltávolítása. Ezen túlmenő beavatkozás, illetve a kép egyes részeinek módosítása nem megengedett!